Imprimeix
Davallada de projectes d’obra nova i reforma en el primer semestre

Davallada de projectes d’obra nova i reforma en el primer semestre

Les xifres de superfície d’obra visada pel Col·legi d’Arquitectes evidencien la davallada en el sector de la construcció durant el primer semestre del 2015.

Ha caigut l’obra nova, que arrossega (amb alguns alts i baixos) una notable davallada des de fa més d’una dècada –després del boom que va suposar la moratòria prèvia als plans urbanístics– i també la rehabilitació, que per al sector ha de ser la gran alternativa al descens de noves construccions. Tant des del Col·legi d’Arquitectes com des del sector de la construcció evidencien, a més, els efectes que ha tingut la crisi BPA en el fre de l’activitat. El degà dels professionals de l’arquitectura, Víctor Blasi, va posar de manifest que “tot i una tímida recuperació inicial del gener i el febrer, l’afectació de l’afer BPA és evident”. “Les inversions s’han aturat i congelat fins que es vegi clarament l’evolució econòmica del país”, hi va afegir.

El cert és que des del gener al juny el Col·legi d’Arquitectes ha visat 21.285,18 metres quadrats d’obra nova, un 28% menys que en el mateix període de l’any passat. La rehabilitació arrossega una caiguda, al seu torn, de prop del 49%. I això tenint en compte que les dues magnituds ja van anar a la baixa el 2014 respecte a l’exercici anterior. El 2013 es van visar 75.726 metres d’obra nova i 69.295 de reforma. L’any passat, en els dotze mesos, 65.519,51 i 48.083,63 metres quadrats, respectivament. Si la tendència del primer semestre continua fins a final d’any es confirmarà una nova caiguda. I ara mateix no hi ha pas optimisme. El portaveu de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), Víctor Fillloy, evidencia que les empreses no estan rebent ni tan sols peticions de pressupostos. L’afer BPA ha fet que s’extremi la prudència.

Renova

Per al sector de la construcció cal un impuls més seriós a l’obra de reforma a través del pla Renova, el programa d’ajuts del Govern per incentivar la rehabilitació d’edificis. Aquesta ja fa dies que és l’alternativa que es planteja des de la construcció i annexos per esmorteir una caiguda de l’obra nova que es veu pràcticament inevitable. Però el portaveu de l’Acoda, Víctor Filloy, va lamentar que el Renova –afectació BPA a banda– “no funciona” perquè “és massa complex”. No obstant això, també va avançar que s’està treballant amb l’Oficina de l’Energia –que és qui s’ocupa ara del programa, atès que els treballs subvencionats van encaminats a l’estalvi energètic– “per fer-ho més àgil i més fàcil, que no calgui tanta paperassa”. El portaveu dels constructors va admetre que en l’àmbit d’obra nova poca cosa s’hi pot fer, però “com a mínim la rehabilitació s’hauria de mirar d’engegar-la i això també és tasca de l’administració, de fer-ho en els seus propis edificis perquè siguin un exemple, un mirall”.

El sector també torna a fer una crida per a l’activació de l’obra pública, també afectada per la complexa situació econòmica per la qual està passant al Principat. Filloy va instar els comuns. “Han invertit molt poc en obra pública els últims anys però ara comencen a tenir superàvit i poden ser un bon motor”, va asse­nyalar. L’ombra allargada si els indicadors positius no comencen a arribar és la de nous acomiadaments que es podrien començar a produir els propers mesos.

Per al degà dels arquitectes, tret dels nous projectes de la seu de la justícia i de l’edifici The Cloud d’Andorra Telecom “no hi ha res més per mantenir el sistema empresarial en marxa”.