Imprimeix
Modificacions Pla Renova

Menys tràmits per acollir-se al programa Renova

El Govern ha fet modificacions al programa Renova per a la rehabilitació d'edificis per fer-lo més àgil als possibles beneficiaris.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el cap de l'Oficina de l'Energia i el canvi climàtic, Carles Miquel, han presentat aquest dimecres les modificacions que s'aplicaran al programa Renova per a la rehabilitació d'edificis per fer-lo més àgil als possibles beneficiaris. Es redueix sobretot la documentació requerida per fer la sol·licitud i es canvien alguns terminis per aprofitar els períodes entre convocatòries. L'objectiu, segons ha indicat Calvó, és "fer més fàcil als propietaris d'edificis antics" la incorporació al programa.

Des de la seva creació el 2015, l'Oficina de l'Energia i el canvi climàtic s'ha fet càrrec, entre altres, del programa d'ajuts a la rehabilitació i promoció de la implantació d'energies renovables Renova. Amb aquest canvi s'han valorat les amenaces, oportunitats, debilitats i fortaleses del programa per facilitar-ne la tramitació i millorar alguns aspectes, com les aturades entre convocatòries.

En el primer àmbit, s'elimina la necessitat de presentar documentació com l'autorització d'obres o l'extracte de moviments bancaris i es redueix la informació requerida per substituir-la per una declaració jurada de les condicions que s'addueixen per acollir-se a l'ajuda.

El procés de valoració de les sol·licituds també s'agilitza i la Comissió Tècnica de Rehabilitació no s'haurà de reunir al complet per tenir en compte les peticions inferiors a 100.000 euros o que no requereixin certificació energètica.

Finalment, per facilitar la incorporació de projectes abans de la convocatòria però després d'iniciar les obres s'han variat alguns terminis. Les sol·licituds que hagin quedat excloses per esgotament de fons podran entrar en la propera convocatòria encara que hagin acabat les obres i les peticions d'obres iniciades després del tancament d'una convocatòria podran presentar la sol·licitud per a la següent sempre i quan no hagin acabat les actuacions.

La voluntat del Ministeri és que s'hi acullin els propietaris dels edificis de 40 o 50 anys que són els que més reformes energètiques requereixen, com ha assenyalat la ministra Sílvia Calvó.

440 sol·licituds des del 2011

La ministra i el cap de l'Oficina de l'energia han aprofitat la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per fer balanç dels quatre anys de Pla Renova, durant el qual s'han rebut 440 sol·licituds d'ajuts. Entre el gener i l'agost d'enguany se n'han fet 103, el que suposa un 45% més que l'any passat. La previsió és que a finals d'any s'arribi a les 170- 180 demandes. La majoria corresponen a obres de millora de l'eficiència energètica i, com ha assenyalat Calvó, en els darrers anys s'ha incrementat més el nombre de peticions que el seu import.

Durant el 2015 s'han donat subvencions per valor de 444.518 euros i préstecs per valor de 249.133 euros.

Text i foto: Ara.ad