Imprimeix
Neguit dels constructors per la conversió en SA de les parapúbliques

Neguit dels constructors per la conversió en SA de les parapúbliques

El sector tem que el canvi de règim de FEDA i Andorra Telecom porti “adjudicacions a dit”

L’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda) ha fet arribar el seu malestar al Govern per la conversió d’Andorra Telecom i FEDA en societats anònimes, i les conseqüències que se’n poden derivar ja que deixen de regir-se per la Llei de contractació pública.

El gerent de l’Acoda, Víctor Filloy, va explicar al Diari que amb el canvi en els estatuts –en el cas de la companyia elèctrica encara no s’ha fet l’aprovació definitiva– “el fet de transformar-se en organisme de dret privat ens provoca cert neguit perquè hi pot haver adjudicacions a dit”. Filloy hi va afegir que la situació també “dóna inseguretat als empresaris a l’hora de presentar ofertes perquè ningú no et garanteix que els criteris són vàlids”.

L’Acoda no és l’única entitat que té aquest malestar, sinó que Filloy va assegurar que era extensiu a l’Associació d’Empreses de Serveis de Neteja, així com a l’Associació de Gestors de Residus, en el cas de CTRASA. De fet, en el plec de demandes que va fer arribar la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) al Govern, un dels punts proposa “revisar els etatuts de les entitats/parapúbliques CTRASA, Andorra Telecom, Andorra Turisme i FEDA, en el sentit de garantir la millor fórmula de contractació possible dels serveis contractables a l’interior del país”.

L’argument que exposa la patronal és el mateix que defensa Filloy: “Cal buscar la fórmula per conjugar la necessitat d’agilitat per contractar alguns serveis que permet el dret privat, amb la necessitat de complir la Llei de contractació pública en els contractes que es puguin dur a terme en el nostre territori i per empreses del país”.

I va insistir que “cal salvar aquesta inseguretat. Demanem transparència”. En aquest sentit, va exposar que malgrat que en els estatuts es preveu que es publiquin les adjudicacions dutes a terme a les respectives pàgines web, “qui ens garanteix que el procés ha estat transparent? La transparència ha de ser prèvia”.

També als grups

Fins al moment ja han fet arribar la seva preocupació a la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, així com als grups parlamentaris de DA i de Liberals d’Andorra. “Des de DA ens proposen que el consell d’administració de la societat determini el procés d’adjudicació, però no ens convenç perquè els consells d’administració poden canviar i deixar d’aplicar-ho”, va apuntar el gerent de l’Acoda. En el cas dels liberals, “ens van dir que mirarien si era possible canviar el redactat dels estatuts posant aquesta salvaguarda, que tot allò que es contracti dins del país estigui lligat a la Llei de contractació pública”. Amb tot, saben que és complicat, però demanen “que es busqui la fórmula”.

font i foto: diariandorra.ad