A Andorra la Vella, Escaldes i Encamp no es va construir ni un sol pis durant tot el 2012

A Andorra la Vella, Escaldes i Encamp no es va construir ni un sol pis durant tot el 2012

L'any passat a cap de les tres parròquies no es va aixecar ni un sol metre quadrat d'obra nova per fer-hi pisos.

La construcció segueix sense alçar el cap i sense evidenciar signes de remuntada.

Les dades de superfície autoritzada per a obra nova del 2012 així ho constaten: durant tot l'any passat els comuns van autoritzar 53.480 metres quadrats per a pisos, xalets, despatxos, locals comercials i hotels, segons detalla el resum econòmic El país en xifres. Andorra '12, que acaba d'editar Crèdit Andorrà. Es tracta d'una dada similar a la de principi dels vuitanta –si es compara amb el 2011 la caiguda és de quasi 20.000 metres, un 26,6%– i que deixa el sector, ja fortament sacsejat per la crisi, en una situació preocupant.

En analitzar el panorama detalladament per parròquies, l'alarma encara sona amb més intensitat perquè n'hi ha tres on no es va construir ni un sol metre quadrat nou destinat a pisos (és la tipologia de projecte més demandat): Andorra la Vella, Encamp i Escaldes-Engordany es van quedar amb el marcador a zero. Mentre que a Canillo només es van autoritzar 676 metres (en canvi, durant el 2011 a cap parròquia es va baixar dels 2.100). Els punts del país que surten més ben parats de la catastròfica estadística són Ordino (29.000 metres) i Sant Julià de Lòria (10.590). A la Massana la demanda va fregar els 5.800.

SORPRESA RELATIVA

La situació ha sorprès relativament els comuns, ja acostumats a conviure amb balanços negatius de la construcció des de l'inici de la crisi. Des d'Andorra la Vella, el conseller d'Urbanisme, Eron Estany, recorda que fa nou mesos que el comú ja ha rebaixat fins al 0% la cessió obligatòria en sòl urbà consolidat per intentar revifar l'activitat, però que "la mesura tampoc no ha estat un gran èxit". "La crisi encara persisteix i no hi ha expectatives que creixi la demanda", comenta, malgrat reconèixer que per a aquest any "almenys algun plurifamilar s'ha demanat i suposo que s'acabarà construint". "El comú ha fet el màxim que podia fer dins la llei per mirar de reactivar-ho", diu.

A la veïna Escaldes, el cònsol menor, Marc Calvet, assenyala que "aquestes dades són el reflex del que està passant", i no preveu que aquest any es tanqui amb una millora significativa del panorama. "Les parcel·les que es troben en zona urbana són molt grans i és costós edificar-hi. A més, no hi ha demanda de pisos", hi afegeix. De la mateixa manera, Jordi Torres, número dos del comú d'Encamp, exposa que actualment "tenim més feina amb plans parcials per consolidar ter­renys que no pas de demandes directes de construccions d'obra nova", alhora que reconeix que amb la rebaixa de la cessió urbanística que s'ha aplicat esperaven rebre més projectes dels que han arribat finalment al comú.

Des de l'Associació de Contractistes d'Obres (Acoda) també són conscients que l'obra nova, "amb la conjuntura actual, no es reactivarà" i seguirà sent un concepte residual, per la qual cosa tenen clar que el futur passa per la rehabilitació amb criteris d'eficiència energètica. Són paraules del gerent de l'entitat, Víctor Filloy, que també reitera, en nom del sector, la demanda als comuns perquè mantinguin el percentatge de cessió a la banda més baixa possible, com també que totes les parròquies l'unifiquin. "Perquè no és lògic que a un costat i a l'altre del riu siguin diferents", remarca. Entén que la mesura podria incentivar en certa manera la demanda d'obra nova.

DIARIANDORRA.AD

Vist: 1735