Noticies

El Govern estén a tot tipus d’edificis els ajuts per rehabilitar el parc immobiliari
Ho va anunciar el cap de Govern, Antoni Martí, el passat mes de juny al debat d'orientació política i avui ja és una realitat. El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l'eficiència energètica dels edificis i l'ús de les energies renovables.
Una de les novetats que s'introdueixen en relació amb la regulació actual és que els préstecs i les subvencions del programa Renova no es concediran, com fins ara, només als edificis d'habitatges, sinó a tot tipus d'edificis (industrials, comercials, residencials, etc.).
A més, les ajudes que es donin estaran en relació amb l'eficiència energètica que s'assoleixi i amb el cost total de les obres que es portin a terme, i s'elimina el requisit d'un mínim de cinc anys de residència per als propietaris, amb la qual cosa s'amplien a totes les persones. A partir d'un cert import de subvenció serà obligatori que l'edifici disposi de l'etiqueta energètica. El Govern es compromet també a fer més àgils els procediments que s'han de seguir per a l'obtenció de les ajudes, una demanda que havien fet en reiterades ocasions els professionalsdel sector.
El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, va comparèixer ahir en l'habitual roda de premsa posterior al consell de ministres per explicar el projecte de llei, que es tramitarà per la via d'urgència. Alcobé va recordar que aquesta nova normativa té entre els seus principals objectius dinamitzar el sector de la construcció, un dels més castigats per la crisi. També es persegueix que hi hagi un manteniment adequat del parc immobiliari del país en matèries com la seguretat industrial, l'accessibilitat, l'habitabilitat i la sostenibilitat, així com reduir el consum energètic i la dependència energètica, i fomentar l'ús de les energies renovables.
Les ajudes s'estenen a tots els edificis, però tot i així n'hi ha alguns que en quedaran exclosos, com són les instal·lacions industrials, els tallers i els edificis agrícoles, de baixa demanda energètica, les construccions provisionals de dos o menys anys, els edificis independents amb una superfície útil de menys de 50 metres quadrats i els edificis públics afectats a un ús o servei públic (poliesportius, piscines, etc.). Entre les actuacions considerades protegibles hi haurà les destinades a millorar l'accessibilitat dels edificis, la millora de la seguretat industrial i l'aïllament tèrmic i acústic, la millora de l'eficiència energètica (fomentar l'estalvi i reduir el consum d'energia), la millora de les façanes, els patis interiors i les cobertes (conservació i manteniment), i la instal·lació de sistemes d'aprofitament d'energies renovables.
El parc immobiliari està integrat actualment per uns 8.000 edificis i 47.000 unitats domiciliàries, motiu pel qual es considera que el camp de la rehabilitació és molt extens. Des que es va aprovar l'actual regulació, el 2011, fins ara, s'han concedit 131 subvencions, amb un total de 605.665 euros, i una inversió total derivada de 7,6 milions, ja que cada euro d'ajuda es multiplica per dotze en el conjunt del sector. Pel que fa als préstecs, se n'han comptabilitzat 38, amb un total de 3,4 milions d'euros.
Alcobé va recordar que dels 24 milions d'euros que es van aprovar en el seu dia per a préstecs preferents encara se'n disposa d'uns 20 per continuar finançant obres de rehabilitació fins al 2014.
bondia.ad