Andorra la Vella

Els professionals troben que els ajuts per rehabilitar edificis “no arrenquen”

La rehabilitació d'immobles amb criteris d'eficiència energètica i per a la instal·lació de sistemes d'energies renovables no acaba de funcionar. El sector de la construcció considera que les obres que s'han de fer en molts dels edificis del parc immobiliari que hi ha al país significarien un petit revulsiu per a la seva activitat.

Per la seva banda, el Llibre blanc de l'energia, presentat recentment després de nou mesos de treball, preconitza també la realització de reformes als edificis de més antiguitat, tant per aconseguir un estalvi d'energia més gran com per instal·lar sistemes més eficients.

El cert, però, és que l'administració no ha estat prou àgil fins ara per actuar com a facilitadora de la rehabilitació, tot i que ha fet dues convocatòries per a l'atorgament de subvencions i préstecs amb aquesta finalitat. Tot i així, sembla que des del ministeri d'Economia i Territori es voldria impulsar tota una sèrie de modificacions que fessin finalment possible una activitat més elevada en la rehabilitació d'edificis, una cosa que els diferents sectors que hi prenen part estan demanant des de fa temps.

Jordi Llovera, vocal de la junta del Col·legi d'Enginyers i membre de la comissió de Rehabilitació, Eficiència Energètica i Renovables de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), assenyala que "estem veient que aquestes ajudes no acaben d'arrencar". La prova, tal com comenta Llovera, seria que

en els setze mesos que fa que funciona aquesta iniciativa tan sols s'ha esgotat el 15% de la partida pressupostària que es va aprovar al seu dia amb aquesta finalitat.

Per això, els professionals i els empresaris dels sectors relacionats amb la construcció assenyalen que una de les primeres accions que s'han de fer per impulsar la rehabilitació d'edificis és la modificació del reglament de les ajudes per adaptar-lo a les directrius contingudes en el Llibre blanc de l'energia i també perquè siguin possibles les subvencions a altres tipus d'edificis diferents dels d'habitatges.

En aquest sentit, Llovera destaca, per exemple, que hi ha hotels i immobles d'oficines que estan interessats a fer obres per reduir el consum de calefacció o per portar a terme altres petites reformes encaminades a l'eficiència energètica i amb la regulació actual no es poden acollir a les subvencions.

D'altra banda, Llovera considera també que "cal una difusió pública més gran" de l'existència d'un programa a l'administració que pretén donar suport a la rehabilitació. "Hi ha edificis molt vells al parc immobiliari del país i en què els treballs per reduir el consum de calefacció són una necessitat, ja que es pot aconseguir un estalvi de fins al 80%", ressalta el vocal del Col·legi d'Enginyers.

Un altre dels obstacles que estan trobant els propietaris d'edificis és que el Govern està atorgant els préstecs a baix interès previstos per fer les obres, però les línies d'ajudes no es poden materialitzar perquè encara no hi ha un acord amb les entitats bancàries. A més, segons assenyala Llovera, caldria que la convocatòria de subvencions –fins ara n'hi ha hagut dues– estigués oberta durant tot l'any i no tan sols sis mesos, com passa actualment, "ja que hi ha molts casos en què no hi ha temps de presentar la sol·licitud".

Llovera opina que l'impuls a la rehabilitació significaria fins i tot un impacte més gran al sector de la construcció que el que tindrà la reforma de la llei del sòl aprovada dimarts al Consell General, en què el Govern confia perquè cessi la contínua pèrdua de llocs de treball. "La llei del sòl pot ajudar, però no és cap solució definitiva per a la construcció, tot i que és bo que s'hagi anat cap a una simplificació dels tràmits administratius, que facilitarà els projectes d'obra nova que es vulguin posar en marxa", va manifestar el vocal de la junta del Col·legi d'Enginyers.

En aquest sentit, Llovera remarca que més que els projectes nous són les petites reformes les que poden generar en el futur una activitat contínua en el sector. "És important que no es perdin més llocs de treball, però també que no marxin del país un munt de diners en la compra d'energia. D'aquesta manera, els diners que s'estalvien podrien contribuir que hi hagués més consum a l'interior i millorés així l'economia domèstica", va afegir Llovera.

Els particulars fan inversions per un total de 739.316 euros

El Govern va aprovar ahir l'atorgament de vuit ajuts econòmics, que se sumen als dos concedits anteriorment, per a la instal·lació de sistemes d'aprofitament d'energies renovables en edificis. L'import total dels ajuts se situa en 61.967 euros i les obres realitzades pels particulars suposen una inversió global de 739.316 euros.

La convocatòria es va desenvolupar entre el 15 de desembre de l'any passat i el 14 de juny passat. Els ajuts formen part del Pla Renova, que van engegar conjuntament l'àrea d'energia del departament d'Economia i el departament d'Habitatge. Les obres realitzades als edificis han consistit en sistemes d'aprofitament de les energies renovables com la geotèrmia, la biomassa i l'energia solar, tant en immobles unifamiliars com plurifamiliars.

Aquest programa es va posar en marxa per diversificar les fonts d'energia i reduir l'impacte en el medi ambient, tots dos objectius fixats en el Llibre blanc de l'energia. Al mateix temps, es pretén també ajudar a la reactivació del sector de la construcció. El Govern ha expressat en un comunicat la voluntat de continuar treballant per facilitar que els edificis actuals puguin estalviar en el consum d'energia.

bondia.ad

Vist: 2071