Assemblea ACODA 2012

El sector haurà destinat uns 12 milions d'euros a pagar els 600 comiats fets al llarg de l'any

L'Associació de Contractistes d'Obres (Acoda) va celebrar  l'assemblea general de socis (30/11/2012) per fer balanç de l'activitat durant l'any 2012.

En aquest sentit, el gerent de l'Acoda, Víctor Filloy, va destacar que finalment es podrà acabar l'any amb menys acomiadaments dels previstos. Al gener es va xifrar en 900 els llocs de treball que es podrien destruir, però Filloy va indicar que finalment seran 300 menys, i per tant s'acabarà l'any amb uns 600 acomiadaments. "La corba s'ha frenat. Hi han influït algunes de les mesures que s'han adoptat, com per exemple el fet que s'hagi executat tota l'obra pública que hi havia pressupostada o l'aposta per la rehabilitació d'edificis", va explicar el gerent de l'Associació de Contractistes, que hi va afegir que "hem tocat fons i el sector s'està estabilitzant". Amb tot, podrien tancar encara unes deu empreses.

Els comiats hauran representat un cost de 12 milions d'euros per als empresaris, ja que es destina una mitjana de 20.000 euros per persona acomiadada. Uns diners que Filloy va indicar que normalment ja s'han previst "i vas fent calaix, però a ningú no li fa gràcia. L'empresari vol contractar, no acomiadar".

Més enllà de la pèrdua d'assalariats en la construcció, en l'assemblea general també estava previst fer el balanç del seguiment de l'informe de la construcció que va elaborar l'Acoda el mes de maig. De les dinou propostes que es van fer al Govern i als comuns, el gerent de l'Acoda va indicar que la meitat ja s'han engegat "i amb un percentatge molt elevat", motiu pel qual es mostren satisfets, també, "perquè hem engegat una etapa de diàleg". En aquest punt va destacar especialment la modificació de la llei del sòl, l'actualització del reglament de la construcció i la regulació de l'etiqueta energètica dels edificis. D'altra banda, pel que fa a la llei de morositat, que ha de regular els terminis de pagament, Filloy va explicar que "sabem que s'està treballant entre el Consell General i la Cambra i que està avançada, però no sabem en quin punt es troba exactament".

Els contractistes, però, ja tenen a punt les demandes per al 2013. I és que Víctor Filloy va detallar que seria interessant desenvolupar la llei de concessions administratives, la llei de projectes estratègics i continuar apostat per la rehabilitació. D'altra banda, també considera "molt important iniciar la inspecció tècnica d'edificis per agafar la cultura del manteniment dels habitatges". És per això que va assegurar que "serà la principal batalla".

Text: diariandorra.ad

Imatge: ACODA

Vist: 1905