Obra a Andorra

La construcció ha destinat 37 milions a acomiadaments

L'Acoda assegura que els darrers quatre anys el sector ha perdut 3.000 llocs de treball

Les estadístiques del mercat laboral mostren des de fa temps que el sector de la construcció és un dels més castigats pel que fa a pèrdua de llocs de treball, situació que coneixen perfectament a l'Associació de Contractistes d'Obres (Acoda).

De fet, segons va explicar el seu gerent, Víctor Filloy, des del 2007 fins al tancament del 2011 les empreses vinculades al sector han destinat un total de 37 milions d'euros als acomiadaments. El càlcul és senzill. Segons les dades de l'Acoda, des del 2007 hi ha hagut uns 3.000 acomiadaments que han costat, de mitjana, uns 12.000 euros per persona.

La xifra és una de les primeres conclusions que mostra l'anàlisi que estan fent des de l'Acoda sobre la situació en què es troba el sector de la construcció i que esperen poder tenir acabat en breu. "És una càrrega que fa que et mengis els beneficis en acomiadaments", va exposar Filloy, que també deixa una pregunta sobre la taula: "No seria més interessant invertir aquesta despesa en la reactivació econòmica?"

Tancament d'empreses

El gerent de l'Acoda va alertar, també, que la pèrdua de llocs de treball ha anat acompanyada d'un important tancament d'empreses vinculades al sector. En total 92 en quatre anys. "És una situació difícil perquè a ningú no li agrada acomiadar, són diners que es podrien destinar a altres coses i, a més, et trobes que hi ha gent que s'ha passat la vida treballant i ara els acomiadaments se'ls mengen els beneficis, fins al punt que han de tancar sense tenir ni un cèntim al calaix", va manifestar.

En aquest sentit, va exposar que el pes de la construcció en el producte interior brut ha caigut de 2 punts, passant d'un 11% a un 9%, i ho va comparar amb Espa­nya, on segons Filloy, malgrat la crisi, la baixada ha estat només d'un punt. Això, sumat al nombre d'acomiadaments, va valorar-ho com a "molt dur", indicant que si es perden 5.000 llocs de treball i d'aquests, 3.000 corresponen a la construcció, "a qualsevol altre país seria un desastre".

La crisi no afecta només la construcció, però el gerent de l'Associació de Contractistes va destacar que el seu sector és el més perjudicat. "N'hi ha d'altres que també estan malament, però, per exemple, en el cas de l'hostaleria, les estadístiques marquen que s'han perdut unes 700 places, encara lluny dels nostres 3.000", va apuntar.

Víctor Filloy va indicar que són conscients que "no existeix una solució màgica" per capgirar la situació, per això insisteix que és molt necessari donar suport a la rehabilitació d'habitatges com a mesura per aconseguir reactivar el sector. De fet, aquesta és una demanda recurrent, també per part dels arquitectes, ja que les perspectives per al 2012 no són optimistes.

Amb tot, va voler deixar clar que no demanen ajudes extraordinàries al Govern, però sí que agrairien "suport per a les empreses a l'hora d'internacionalitzar-se". Una qüestió, però, que va remarcar que està convençut que millorarà amb l'obertura econòmica. "Avancem en la bona línia. Els convenis internacionals que s'han signat i els que està previst signar permeten avançar de manera prudent. El problema és que aquests passos són lents i el dia a dia és més ràpid", va puntualitzar Víctor Filloy.

Vist: 1849