Treballador de la construcció

La construcció preveu perdre 1.500 treballadors aquest any

Els contractistes auguren que fins a quatre treballadors del global del sector es poden quedar sense feina cada dia el 2012

El pessimisme que fa temps planeja sobre l'evolució de la construcció té xifres concretes per aquest any.

L'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda) preveu que totes les empreses vinculades al sector, inclosos els annexes que hi depenen com electricistes, lampistes, fusters o guixaires, entre d'altres, perdin entre 1.000 i 1.500 treballadors al llarg del 2012. El president del col·lectiu, Antoni Baena, argumenta que "d'acord amb la superfície visada pel Col·legi d'Arquitectes, amb una disminució brutal, i d'acord amb la inversió que Govern i la resta d'administracions tenen prevista no hi ha més remei que parlar d'aquesta xifra que és creïble per a la construcció i tots els industrials que tenim al costat".

L'empresari remarca que al sector "hem arribat a una situació insostenible" i fa una radiografia del camí recorregut per assolir aquest nivell de destrucció de llocs de treball: "Ens vam passar l'exercici del 2009 aguantant molt la plantilla esperançats que hi hagués continuïtat. El 2010 malauradament va arribar el fracàs i ara, tenint en compte les estadístiques i la dinàmica que estem portant, creiem que anirem per aquest camí." Baena destaca que els contractistes fa "més de tres anys que dissenyen estratègies per mantenir al màxim els treballadors, que al cap i a la fi, són la riquesa de les nostres empreses" i fent esforços econòmics per continuar en actiu. Tot i així, el balanç del 2011 és demolidor amb una reducció total de les plantilles de 700 empleats, que s'augura que s'agreugi aquest exercici i que "cada dia entre tres i quatre persones del sector perdran el lloc de treball", insisteix.

Desaparició d'empreses

Les estadístiques recollides per l'Acoda revelen que en els últims quatre anys s'han tancat 92 empreses del sector i els annexes, de les quals una trentena eren constructores. En llocs de treball la destrucció es xifra en 3.000 assalariats, amb un cost en indemnitzacions d'uns 37 milions d'euros, de manera que les plantilles actuals se situen en uns 3.800 empleats repartits en 300 empreses. Baena assegura que tenen "una situació dramàtica d'expectativa de feina" i ressalta l'esforç de les empreses per evitar la desaparició. Així, assenyala que hi ha moltes constructores "que tenen molt de coratge per subsistir en aquests moments i s'ha de tenir, perquè n'hi ha moltes que fa dies que estan vivint dels fons propis i del que altres anys podien haver obtingut, alguns estan tirant del seu patrimoni".

Des de l'Acoda s'insisteix en la preocupant falta d'activitat que pateix el sector que fa que una part de les empreses "tenen el nom i no tenen feina i la resta que s'han reduït en volum, estan fent petites reformes i acabant obres engegades de fa temps". I s'emfatitza que la situació és tan crítica que hi ha associats que s'han donat de baixa per estalviar-se la despesa de la quota, alhora que d'altres fan un esforç perquè entenen que "la feina associativa és bàsica per la defensa dels seus interessos".

L'ELABORACIÓ D'UN CONVENI SECTORIAL PASSA A SEGON TERME

L'Associació de Contractistes d'Obres havia obert el camí per fer un conveni sectorial que fixés un marc global de relació entre empreses i treballadors. La crítica situació laboral ha deixat de moment la iniciativa aparcada. Antoni Baena explica que es tractaria d'un pas dins l'adequació a la llei que fa que s'hagi d'aprovar un reglament intern entre empreses i empleats i després entrar al conveni sectorial. "És cert que per les circumstàncies actuals hi ha una mica més de relaxació en aquest tema perquè estem més preocupats per arribar a final de mes que de regular aquests punts", precisa. El president de l'Acoda remarca que les empreses estan fent un esforç per adaptar-se al nou marc legal "però sembla que ens ha arribat tot de cop, tota l'estesa de regulacions, lleis i convenis a la vegada que l'aturada". I hi afegeix que hi ha constructores que van començar a treballar en l'elaboració d'un reglament intern, altres que no han fet cap pas, "és un tema voluntari però des de l'Acoda recomanem que es faci i després vindran els convenis".

font. diariandorra.ad
Vist: 1903