La construcció queda per sota de les expectatives el primer semestre

Després de la crisi econòmica i del fre a la recuperació que va comportar l’afer BPA, el sector de la construcció confiava que el 2017 signifiqués un punt d’inflexió en el repunt de l’activitat, unes expectatives que, de moment, pel que fa al primer semestre de l’any no s’han acomplert.

Així ho va explicar el gerent de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), Víctor Filloy, que va admetre que després que l’afer BPA “frenés moltes inversions per la manca de confiança generada i provoqués que també s’aturessin alguns projectes que ja estaven en marxa, pensàvem que l’activitat milloraria el darrer any i aquest 2017, però no ha estat així”.
En aquest sentit, Filloy, que a part de la caiguda del 8,1% de la superfície autoritzada per a obra nova l’any passat va recordar també la caiguda de 48.000 metres quadrats a 44.000 de la rehabilitació i millores d’edificis, va voler diferenciar l’obra i els projectes impulsats des del sector privat i l’obra pública, si bé cap de les dues ha assolit fins al juny passat les expectatives esperades.

D’aquesta manera, en l’àmbit privat, i pel que fa a l’obra nova, el gerent de l’Acoda, que va recordar a més que “superfície autoritzada no vol dir necessàriament que s’acabi executant l’obra”, va atribuir la manca d’iniciatives i projectes a la “rigidesa” de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme. “La llei del sòl del 2000 intentava posar ordre i frenar un creixement excessiu i en aquell moment era lògica”, va recordar Filloy, que va remarcar però que avui en dia “pot provocar l’efecte contrari i frenar la recuperació del sector”.
En aquesta línia, el gerent de l’Acoda va insistir en la necessitat de revisar els percentatges de cessió en sòl consolidat, el quòrum exigit en els casos de determinades unitats d’actuació i plans parcials, així com en la urgència de simplificar les exigències administratives i també econòmiques que han de satisfer els promotors de qualsevol iniciativa abans d’engegar un projecte.

Pel que fa a la rehabilitació, tampoc està funcionant com esperava el sector malgrat el pla d’ajudes Renova. “Ens està decebent una mica perquè es tracta d’una bona iniciativa però que no s’està explicant bé a la ciutadania”, va assegurar Filloy, que va atribuir el fet que no acabi de tirar endavant a dos aspectes. D’una banda, la manca de promoció del pla Renova des de l’administració, de manera que “la gent no sap que existeixen aquestes ajudes ni com accedir-hi” i, de l’altra, en va responsabilitzar una mica el mateix sector perquè “enginyers i arquitectes que haurien de ser els prescriptors del producte no ho estan fent”.
Quant a l’obra pública, el gerent de l’Acoda, que va destacar que les administracions comunals comencen “tímidament a tirar endavant alguns projectes”, va incidir novament en els problemes que comporta que s’aprovi amb retard el pressupost, un fet que provoca que “els concursos de licitacions d’obres comencin tot just a sortir els mesos de juny i juliol”.

A més, aquest fet, va lamentar Filloy, provoca també “un problema de distribució de la càrrega de feina per a les empreses”, ja que es concentra la major part en el segon semestre, així com un problema en la gestió del personal, que s’ha de mantenir per poder fer front a les puntes de feina.
En aquesta línia, el dirigent de l’Associació de Contractistes d’Obra va lamentar “la manca de rigor” i la “certa improvisació” que hi ha en l’execució del pressupost, que “preveu infraestructures que després no s’acaben fent”. Per això, Filloy, que va posar d’exemple els casos del recinte multifuncional, l’heliport o el projecte The Cloud, que estava previst que es licités el desembre del 2016, va reclamar “una major planificació” i que, igual com es va fer amb el pla d’infraestructures viàries, s’elabori un pla d’infraestructures a un determinat nombre d’anys vista, perquè d’aquesta manera es “puguin anar desenvolupament amb temps i de la mà de la societat civil, amb la qual es podria així planificar i pactar les infraestructures o equipaments que es considerin d’interès”.

Decebuts amb Govern i grups parlamentaris
Filloy va mostrar també la decepció de l’Acoda, però també de l’AGIA, el Col·legi d’Arquitectes i l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, amb el Govern i els grups parlamentaris a qui les quatre entitats van fer arribar les seves propostes per modificar la llei del sòl, tema que “es va deixar per a més endavant”. En aquest sentit, Filloy, que va recordar que qualsevol modificació d’aquesta llei “no té un impacte visible fins al cap d’uns anys”, va lamentar que no es vulgui afrontar la reforma de la normativa i va pronosticar, convençut, que “l’any vinent, en ser any preelectoral, segur que no s’abordarà una modificació de la llei del sòl”.
FONT: BONDIA.AD

Visites: 1774