Operaris treballant al riu

La construcció vol més models de contractes

El sector de la construcció ha gastat entre 70 i 80 milions d'euros en acomiadaments des del 2007

Els empresaris de la construcció estan estudiant incloure noves fórmules de contractació per tal de frenar la davallada d'assalariats que ha estat patint el sector des que va esclatar la crisi econòmica.

Per aquest motiu, volen demanar a l'executiu que sorgeixi després de les properes eleccions al Consell General, que es treballi en la modificació del codi de relacions laborals per donar cabuda a nous tipus de contractes.

El gerent de l'Associació de Contractistes d'Obra d'Andorra (Acoda), Víctor Filloy, va comentar que la "complicada" situació actual "ens porta a demanar a l'administració, ja en la propera legislatura, que s'actualitzi el codi de relacions laborals per tal de facilitar la contractació". En aquest sentit, Filloy va voler deixar clar que "el que no ens interessa en absolut és abaratir l'acomiadament", que per al ram, va assegurar, "no és un problema, perquè ja venim de gastar una xifra important en acomiadaments des del 2007, i difícilment se'n gastarà més".

Més tipologies de contracte

El que sí que vol l'Acoda, va assenyalar el gerent, "és trobar la manera que el codi de relacions laborals permeti més tipologies de contractes laborals", per tal que "sigui menys carregós per a l'empresari incorporar treballadors de cara al futur". Filloy considera que aquestes modificacions no serien difícils d'assolir, ja que "s'han dut a terme als països de l'entorn", i a més "servirien per dinamitzar una mica la contractació", va insistir.

Preguntat sobre quins tipus de contractes els interessaria introduir, Filloy va indicar que "tot això s'haurà d'analitzar", però que el que és clar és que "a hores d'ara tenim una legislació que no es revisa des del 2003, quan tots els països europeus han dut a terme actualitzacions en els últims anys". Així mateix, va afirmar que la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) també estaria treballant en la mateixa direcció.

Les dades del sector, a hores d'ara, són demolidores. "En els últims set anys, el conjunt d'empreses de la construcció del país han perdut més de 4.000 llocs de treball", va comentar Filloy. El ram va tancar el 2014 amb uns 2.700 llocs assalariats, hi va afegir el gerent de l'Acoda, que també va remarcar que des del 2007 fins a data d'avui "els constructors ja han pagat entre 70 i 80 milions d'euros en acomiadaments".

text i foto:

diari.ad

Vist: 1427