Vall d'Andorra

La superfície autoritzada per a obra nova cau un 26% el 2012

El projecte de la Querola evita que la davallada sigui encara més forta.

La construcció segueix sota mínims i les esperances d'una recuperació en breu són mínimes.

Així ho evidencien les dades de superfície d'obra nova autoritzada durant l'any passat. Tot just 53.482 metres quadrats, que representen una caiguda del 26,6% en comparació amb el 2011. I, a més, cal tenir en compte que una bona part d'aquesta superfície correspon a un únic projecte, la urbanització de la Querola, a Ordino, sense el qual la davallada seria encara més forta.

Aquesta circumstància es veu de forma clara si s'analitzen les dades segons el tipus d'edificació. Les autoritzacions per a xalets s'han desplomat (-59,3%), de la mateixa manera que les demanades per a la construcció de locals comercials, magatzems o edificis agrícoles (-92%). En canvi, la Querola permet que els metres sol·licitats per a habitatges s'incrementin de forma notable en comparació amb el 2011 (114%).

Les dades evidencien, per tant, no només el moment negatiu del sector, sinó també el seu futur encara més preocupant. Des de l'Associació de Contractistes (Acoda), el gerent, Víctor Filloy, recorda que "el 2012 vam perdre més de 500 treballadors", i augura que "en podem perdre 500 més enguany". Per això, reclama aplicar al més aviat possible la llei de morositat, que està a tràmit al parlament (i remarca la importància de tenir un llistat de morosos), impulsar amb força el pla Renova per fomentar la rehabilitació d'immobles i una inspecció tècnica d'edificis. Des de l'Acoda també es valora positivament la inversió en obra pública prevista enguany, però es reclama al Govern que "n'acceleri les licitacions".

diariandorra.ad

Vist: 1719