ACODA

Reducció de taxes per impulsar la rehabilitació

Els comuns estudien la possibilitat de reduir les taxes corresponents als permisos de construcció o subvencionar-les per tal d’ajudar a promoure el programa Renova.

La mesura seria conseqüència de la petició que els va fer ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va comparèixer a la reunió de cònsols per demanar-los col·laboració i aconseguir que més persones se sumin al pla.

“Ens ha demanat la possibilitat de facilitar les llicències de construcció o que s’estudiï reduir les taxes o subvencionar-les”, va explicar la cònsol major d’Andor­ra la Vella, Conxita Marsol, que va actuar com a portaveu de la trobada mensual dels mandataris parroquials.

En aquest sentit, malgrat que no es va donar una resposta definitiva, Marsol va assegurar que la primera impressió dels cònsols “és bastant favorable” a donar aquestes facilitats en aquells casos que els projectes d’obres estiguin lligats al pla Renova. Amb tot, va indicar que ara cada comú ho analitzarà i la propera trobada es donarà una resposta. “Potser haurem de buscar la fórmula perquè potser no es pot exonerar del tot la taxa, però sí donar una subvenció”, va explicar Marsol, tot afegint-hi que les facilitats potser també podrien passar per reduir el cost, per exemple, d’instal·lar un contenidor per recollir la runa al carrer.

Embelliment

I és que des dels comuns es considera que es tracta d’un projecte “important i intentarem col·laborar perquè tiri endavant”. Les prioritats de les corporacions passen perquè els privats s’animin a fer obres que ajudin a embellir les parròquies, començant, per exemple, per la rehabilitació de façanes. En tots els casos, però, van indicar que els projectes serien sempre d’obres menors.

D’altra banda, en la reunió de cònsols que ahir es va celebrar per primera vegada a Santa Coloma, també es va tractar en quin punt es troben els treballs de creació de l’agència tributària única. La cònsol de la capital va indicar que finalment s’ha optat per prescindir de l’Organisme de Recaptació Comunal (Orcand) i crear un únic organisme independent. “Estem treballant amb el Govern per complir la llei i que abans del 31 de desembre es pugui presentar el projecte de creació de l’agència tributària única”, va manifestar, assegurant que la tasca “avança positivament”. Així doncs, va reiterar que finalment s’ha considerat que “el més fàcil és que ens unim”, i va assegurar que tota la feina que s’ha fet fins ara d’unificar les taxes i els programes informàtics dels diferents comuns facilitarà la posada en marxa de l’agència única. “Sembla que tècnicament no hi ha gaires problemes”, va afirmar, indicant, això sí, que serà necessari establir un protocol conjunt per fer les execucions forçoses, a més de “fer els encaixos necessaris” pel que fa als sistemes infor­màtics.

diariandorra.ad

Vist: 950