Satisfets amb la modificació a la Llei del sòl

Satisfets amb la modificació a la Llei del sòl

Els contractistes d'obra consideren que "pot ajudar" però volen més accions de reactivació:

Ni un col·lectiu ni l'altre coneixen els canvis introduïts per l'executiu en profunditat, però tant el gerent de l'Associació de Contractistes (Acoda), Víctor Filloy, com el degà del Col·legi d'Arquitectes, Alfons Valdés, entenen que poden suposar un cop de mà en un període difícil.

Filloy va indicar que "són modificacions que faran més fàcil l'accés que es pugui construir" i que, per tant, "poden ajudar una mica". Valdés va valorar positivament qüestions com ara que es pugui treballar en paral·lel el pla parcial i el projecte urbanístic (amb el text actual s'ha de fer primer una cosa i després l'altra) perquè contribueix a flexibilitzar el que ara per ara "són procediments molt molestos". El degà dels arquitectes també entén que possibilitar la rehabilitació d'edificis en els quals no es podia actuar perquè no estan alineats amb el carrer en ser anteriors a les normes urbanístiques és una bona proposta. I és que la via de la rehabilitació és una de les que els professionals consideren que poden ajudar tots els sectors relacionats amb la construcció. "Pensem que una cosa que ja tenim, que són els edificis fets, és una via de feina per a moltes persones, constructors i també pintors, electricistes, guixaires", va comentar.

El col·lectiu aposta especialment per reconvertir els edificis per fer-los eficients energèticament. Per això, considera que algunes ordinacions s'haurien d'adaptar al que requereix la instal·lació d'energies renovables, com les plaques fotovoltaiques. Els constructors també ho entenen d'aquesta manera i per això insisteixen que es doni una major promoció a la iniciativa impulsada durant el govern socialdemòcrata i que consisteix en ajuts i crèdits tous per finançar les reformes. Víctor Filloy va posar de manifest que les empreses han tingut poques demandes per executar obres de rehabilitació d'edificis i que creuen que això vol dir que el reglament és un gran desconegut. "Són 24 milions d'euros en crèdits preferents i això s'ha de saber", va comentar.

Assemblea

Els contractistes d'obra van celebrar dijous a la nit l'assemblea general i Filloy va reconèixer que es respirava ambient de pessimisme. I és que de nou es va alertar que si no es prenen mesures d'immediat els acomiadaments després de l'estiu seran una realitat, i que això derivarà en "un problema social".

El sector insisteix en les demandes que s'han formulat els darrers mesos, com ara que s'usi la via de la concessió administrativa per impulsar obra pública sense necessitat que sigui l'administració qui aboni els diners, o l'obligatorietat que els edificis passin una inspecció tècnica, una proposta formulada per tots els implicats en l'activitat econòmica. I és que l'objectiu d'aquests exàmens és afavorir els treballs de reforma d'immobles antics.

font: diariandorra.ad

Vist: 1836