L’Acoda demana que creixin les ajudes destinades a la rehabilitació d’edificis

L’Acoda demana que creixin les ajudes destinades a la rehabilitació d’edificis

La rehabilitació d'edificis no acaba d'aixecar el vol al país. Així ho demostren les xifres sobre les demandes de subvencions per part dels propietaris a l'administració i ho reiteren altre cop les últimes dades que s'han donat a conèixer sobre metres quadrats de reforma visats en l'últim semestre.

I això malgrat que durant els darrers mesos s'ha insistit des de diverses instàncies en la necessitat d'impulsar aquesta via per revifar la construcció, el sector més malmès per la crisi. Un dels objectius del recentment presentat Llibre blanc de l'energia és precisament potenciar la rehabilitació d'edificis amb criteris de màxima eficiència energètica, ja que no s'ha d'oblidar que actualment la major part de l'energia que es consumeix s'importa.

El nombre total de metres quadrats de reforma visats en els primers sis mesos d'aquest any ha estat de 18.321, una xifra fins i tot una mica inferior a la del mateix període de l'any anterior, quan es va arribar a 18.577 metres quadrats. Davant d'aquesta situació, l'Associació de Contractistes d'Obres (Acoda) considera que s'ha de revisar el reglament en vigor sobre aquesta matèria, una cosa que ja estaria fent el Govern i que es pot materialitzar al setembre.

Un dels canvis proposats per al nou reglament és incrementar les subvencions, que avui dia arriben a un màxim del 10% del cost total de les obres que es vulguin portar a terme. El gerent de l'Acoda, Víctor Filloy, considera que "hi ha marge" perquè des de l'administració es puguin donar unes ajudes superiors a aquest percentatge, per exemple segons l'eficiència i l'estalvi energètic que s'aconsegueixi amb les obres de rehabilitació que es facin. No s'ha d'oblidar, segons comenta Filloy, que prop del 80% de la partida del Govern destinada a aquest àmbit encara no s'ha esgotat, fet que permetria augmentar el que rep cada demandant.

Una altra de les demandes dels contractistes és que es doni a conèixer entre la població en general i els propietaris en particular, a través de campanyes de comunicació, que existeixen subvencions i préstecs especialment destinats a la rehabilitació, "cosa que pràcticament ningú no sap avui dia, contràriament al que passa, per exemple, a Catalunya, on hi ha accions més decidides en aquest sentit".

Precisament el Govern ha arribat molt recentment a un acord amb les entitats bancàries perquè es puguin facilitar crèdits tous amb aquesta finalitat, una de les mancances que han influït negativament perquè no hi hagi més propietaris que vulguin fer reformes als seus edificis.

"Veiem que tots els esforços que hem fet fins ara perquè hi hagi més rehabilitació han estat inútils", es lamentava Filloy, que va recordar també que "la inversió que es fa en aquest àmbit no és gastar perquè serveix per renovar el parc d'edificis, que guanyen així tant en confort com en seguretat".

Més propostes per impulsar les reformes

L'Acoda ha fet diverses propostes per revifar la construcció, i en concret la rehabilitació d'edificis, davant la pèrdua constant de llocs de treball. Una és que les ajudes per a la rehabilitació amb criteris d'eficiència energètica s'adrecin també als edificis d'oficines o als hotels. Ara les subvencions amb aquesta finalitat només es concedeixen als edificis d'habitatges. L'associació insisteix també perquè hi hagi una inspecció tècnica d'edificis obligatòria que determini l'estat dels immobles i les reformes a fer. Són accions que ajudarien la construcció, tenint en compte que l'obra nova s'ha reduït gairebé un 70% en el primer semestre d'aquest any, passant de 40.363 metres quadrats visats el 2011 a 12.627.

font: bondia.ad

foto: bondia.ad

Vist: 3415