Obres

L’Acoda reclama que l’administració ajudi les empreses a sortir a l’exterior

L'Associació de Contractistes d'Obres (Acoda) considera que una de les vies per potenciar la construcció, un dels sectors més maltractats per la crisi, passa perquè les empreses surtin a treballar a l'exterior.

En aquest sentit, l'entitat troba que en un moment en què tant es parla de la necessitat d'atreure noves empreses estrangeres, l'administració hauria d'ajudar també les empreses del país perquè es puguin internacionalitzar.

Segons va explicar el gerent de l'associació, Víctor Filloy, es tractaria que hi hagués algun organisme encarregat expressament de desenvolupar aquesta funció, una cosa que ja es fa, per exemple, a Catalunya amb la iniciativa ACC1Ó. "A Andorra les empreses són petites i no tenen prou capacitat tècnica per anar a fora si no se'ls dóna suport", va indicar Filloy, que va apuntar que una de les funcions d'Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) podria ser aquesta, a més d'atreure la inversió estrangera.

En aquests moments hi ha poques empreses andorranes de la construcció que operin a l'exterior, i si ho han pogut fer és per la seva gran envergadura, "tot i que han hagut de fer molts esforços econòmics i tenen poques garanties d'èxit". "Creiem que l'administració podria ajudar a obrir portes a totes les empreses que es vulguin internacionalitzar i buscar més quota de mercat, per exemple, a través de les ambaixades", va afegir Filloy.

Aquesta és una de les moltes propostes que l'Acoda va plasmar al seu informe sobre la situació del sector que va donar a conèixer el passat mes de maig i que se suposa "que el Govern està estudiant". Segons va manifestar Filloy, el sector està satisfet perquè algunes d'aquests mesures s'estiguin portant a la pràctica encaminades a revisar la construcció, "tot i que el que nosaltres volíem és que s'apliquessin totes a la vegada i de manera immediata perquè tinguessin un impacte més gran. Ara estem veient que és pèssim". "No és que estiguem descontents, però tampoc no hi ha una taula de treball que s'encarregui de fer un seguiment de les accions que s'haurien de posar en marxa, malgrat que algunes s'estiguin aplicant, segons expliquen les notícies que llegim als mitjans de comunicació."

L'Acoda estima també que, com a conseqüència de la greu crisi econòmica, cada vegada hi haurà més fusions en el sector "amb l'objectiu de maximitzar guanys i optimitzar despeses". En aquest sentit, no és un procés que afecti només les grans empreses, "sinó que també és molt útil per a les petites", segons afirma Filloy.

L'entitat aposta per facilitar la contractació de treballadors

"Avui en dia no hi ha gaire feina i contractar és molt arriscat per a les empreses." El gerent de l'Acoda, Víctor Filloy, opina que si es vol fomentar la creació de llocs de treball a la construcció, un dels sectors econòmics que més n'han perdut, s'ha d'actualitzar el Codi de relacions laborals. "L'objectiu és fer més fàcil agafar personal amb nous tipus de contractes, més senzills", explica Filloy. El responsable de l'Acoda considera que s'hauria d'optar, fins i tot, per incrementar el salari base actual "per activar el consum intern". "Hi ha molta gent que cobra 900 euros", afegeix Filloy.

font: bondia.ad

Vist: 2007