Andorra

El Govern dota el pla Renova amb 19,7 milions en crèdits preferents

El finançament cobrirà el 100% de les obres tret de l'embelliment de façanes, que en cobrirà la meitat

el Govern va aprovar ahir el nou pla Renova amb una dotació d'un milió d'euros en subvencions i 19,7 milions en crèdits preferents. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar que l'augment en la dotació – que l'any passat va se de 400.000 euros - respon a tres objectius: la rehabilitació d'habitatges per a la millora del parc immobiliari, la potenciació de l'eficiència energètica dels edificis i de l'ús de les energies renovables i incentivar als propietaris «perquè ajudin a la reativació del sector de la construcció».

El nou reglament és obert a tot tipus d'edificis existents al parc immobiliari, també als de nova construcció que implantin energies renovables (que no tindran requisit d'antiguitat). El programa té «el seu eix fonamental en les préstecs preferents avalats pel Govern i que cobreixen fins al 100% del pressupost» menys en el cas de l'embelliment de façanes, que el finançament privilegiat cobrirà només 50%. Pel que fa a les actuacions en eficiència energètica en edificis, superiors a un valor de 100.000 euros, hauran de tenir obligatòriament el segell d'eficiència energètica que, per altra banda, estarà subvencionat el 25% pel Govern.

Per als crèdits superiors a 15.000 euros es manté l'obligació de fer garantia hipotecària a favor del Govern. En aquest sentit, Cinca va dir ahir que dels 5 milions avalats pel Govern amb el Pla Renova, «només hi ha hagut un únic cas de problemes de retorn, i per una quantitat molt baixa, inferior als 10.000 euros». Pel que fa a l'amortització, s'amplia la durada fins a un màxim de 15 anys. El ministre va explicar que el sector bancari «ha entés que l'èxit del pla passava per ampliar els terminis» i va defensar que un període de 15 anys és suficient per amortitzar la inversió: «buscàvem un termini suficient que fos incentivador». Pel que fa a les subvencions es reserva un 10% per a actuacions en habitatges i locals comercials, és a dir, 100.000 euros, i la resta del 90% per edificis. Com a novetat, la directora del departament d'Habitatge, Sònia Llorens, va destacar que es pot acollir al programa qualsevol persona física, sense condició de la residència, «dins el marc de la Llei d'inversió estrangera». El programa de préstecs preferents tindrà una durada de cinc anys i, tal i com va voler destacar el ministre Cinca, es preveu un mecanisme perquè en cas d'esgotar-se el pressupost «es permeti la presentació de sol·licituds que s'analitzaran en la convocatòria següent i evitar que el programa freni l'activitat de rehabilitació».

El programa Renova va atorgar en el període comprès entre el 2011 i el 2013 subvencions per valor de 793.940 euros i préstecs avalats per valor de 4.522.967 euros. El programa ha comportat una inversió derivada de 7.884.928 euros.

AJUTS A L'HABITATGE / El Govern va aprovar ahir l'obertura de la convocatòria per atorgar els ajuts a l'habitatge de lloguer per al 2014. Els imports destinats a cada tipus d'ajut són els mateixos de la convocatòria anterior. Concretament, l'import reservat per la subvenció periòdica a l'habitatge de lloguer és de 1.310.052 euros, mentre que la partida per subvenció periòdica a l'habitatge de lloguer fora de termini és de 19.950 euros, els crèdits a l'emancipació compten amb una partida de 18.000 euros i els crèdits per accedir a un habitatge de lloguer estan pressupostats amb 18.000 euros. La data límit per realitzar les sol·licituds de subvencions periòdiques a l'habitatge de lloguer és el 30 de maig.

FONT I IMATGE: El Periòdic d'Andorra

Vist: 1205