Façana

El pla Renova es reactiva amb 19,7 milions d’euros en préstecs preferents

El programa també inclou un milió en subvencions directes i s'obre a tot tipus d'edificis

El programa persegueix millorar el parc immobiliari del país i promoure l'eficiència energètica a la vegada que es crea activitat en el sector de la construcció.

El consell de ministres va aprovar ahir la reformulació del programa Renova per a la rehabilitació d'edificis que en la nova convo-catòria s'amplia a tot tipus d'immobles i incrementa de forma significativa la seva dotació pressupostària. En concret, es destinarà un milió d'euros a subvencions directes i 19,7 en avals de préstecs en condicions preferents (a un interès d'euríbor a un any més 1,5%). Aquests crèdits, a més, es podran tornar en un termini més llarg de temps que en el programa inicial, fins a quinze anys.

Aquest termini superior per al retorn dels diners, va indicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, és una de les claus del nou pla, ja que l'anterior termini, tot just la meitat, "limitava molt la quantitat que es podria demanar pel poc temps per amortitzar l'actuació". Des del Govern es va posar en relleu que tot i ser l'avalador en aquest programa de préstecs s'assumeix un risc molt baix, ja que s'obligarà, a partir dels 15.000 euros, que el sol·licitant posi com a garantia l'immoble sobre el qual s'intervé. "La possibilitat d'un problema d'impagament és realment molt baixa", va assegurar, tot recordant que en el pla Renova anterior, dels cinc milions d'euros concedits, "només hi va haver problemes de retorn en un cas i, a més, amb una xifra de 10.000 euros, molt baixa".

Una altra clau del nou Renova passa per la important ampliació del seu abast. L'anterior programa es limitava a permetre reformes o la millora de l'eficiència energètica a edificis d'habitatges. Ara, qualsevol immoble s'hi podrà acollir. Ho podran sol·licitar tant particulars com persones jurídiques, inclosos els no-residents que tinguin alguna propietat. A banda, l'actuació no caldrà que es faci de cop, sinó que es podrà tirar endavant per fases, amb un termini màxim de cinc anys.

D'altra banda, Govern també va obrir la convocatòria per demanar els ajuts a l'habitatge de lloguer. Es manté una partida d'1,31 milions d'euros.

FONT I IMATGE: DIARIANDORRA.AD

Vist: 1147