Rehabilitació façana

L’Acoda afirma que la construcció viu un moment de “molta fragilitat”

El sector de la construcció es va començar a estabilitzar pel que fa al nombre de treballadors l’any passat, però les empreses que en formen part estan constatant que durant els últims mesos “l’activitat està baixant a poc a poc”, fet que pot provocar de nou que, en cas que la situació empitjori, hagin de prescindir d’alguns empleats.

El gerent de l’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda), Víctor Filloy, explica que les empreses viuen un moment de “molta fragilitat” i estan fent un esforç per mantenir les plantilles, tot i que la previsió de cara al segon semestre de l’any és “dolenta”. A finals del mes d’abril passat hi havia al sector 2.650 treballadors, una xifra que pot tendir de nou a la baixa si les empreses tenen menys demandes de treballs.

Un factor que pot afectar negativament les empreses és el fet que la inversió en obra pública que finalment s’acabarà realitzant en el present exercici serà d’uns 20 milions d’euros, un 40% menys dels 35 que s’havien previst en un principi. L’Acoda comprèn, però, que l’executiu hagi de ser més prudent en aquest àmbit com a conseqüència de la crisi de BPA, ja que no hi ha altres partides alternatives al pressupost que es puguin reduir. “Entenem que pugui ser així per la situació extraordinària que el país viu en aquests moments”, afirma Filloy.

L’entitat considera, però, que ara que se’n pot ressentir la inversió del Govern, els comuns “haurien de complir amb el que diu la llei” i fer més inversions, ja que durant els últims anys han aconseguit en general redreçar les finances comunals i eixugar gran part del deute. En aquest sentit, segons Filloy, hi ha projectes que s’haurien d’haver fet fa temps com són, per exemple, la canalització del riu al seu pas per Santa Coloma i el nou dipòsit d’aigua que ja s’ha començat a construir prop del pont del Madriu, a la parròquia d’Escaldes-Engordany.

L’activitat del sector de la construcció també es pot veure alentida de nou a causa de la crisi de BPA, tenint en compte que aquesta entitat bancària també estava fent algunes obres pròpies i a més finançava algunes empreses del sector, que ara han hagut de buscar finançament en altres bancs. Pel que fa a obra privada, també hi ha hagut una certa afectació “perquè ara hi ha menys confiança al país”, segons indica Filloy.

D’altra banda, aquest és per ara “el pitjor any del pla Renova”, segons el gerent de l’Acoda, pel que fa a inversió feta, en part perquè es tracta d’un pla “massa feixuc” en paperassa.

23/07/2015

Vist: 1266