Roda de premsa ACODA

La construcció reclama més inversió per evitar comiats

L'Acoda considera que sense una injecció de l'administració de 50 milions no es pot mantenir el sector i perillen més llocs de treball

El sector de la construcció demana un esforç més alt a les administracions públiques per poder passar el sotrac de la crisi. Perquè consideren que amb els volums d'inversió que ha previst el Govern per a l'any que ve no n'hi ha pou. Remarquen que amb els 5 milions d'euros que ha reservat l'executiu per a projectes d'arranjaments "no es manté l'estructura actual, ni de lluny".

Reclamen que la xifra que s'hi hauria de destinar s'enfili fins als 50 milions d'euros, perquè, malgrat que asseguren "entendre" que el sector s'ha de reajustar als temps i les necessitats actuals, "s'ha de fer d'una manera més justa".

"Aquests 50 milions d'euros suposen el 2% del PIB, que és el que se sol destinar a la resta de països, i seria una inversió per mantenir el sector", va exposar ahir el vicepresident de  l'Associació de Contractistes d'Obres d'Andorra (Acoda), Josep Marticella. Els caps visibles de l'entitat van comparèixer davant dels mitjans per mostrar, de nou, la seva "preocupació" enfront unes xifres de negoci gens encoratjadores. I també pel fet que el Govern, durant els darrers dies, ja hagi anunciat que no té previst reservar partides pressupostàries per a grans obres als pròxims pressupostos. "Les dades del 2010 de metres quadrats autoritzats  [56.610] són les pitjors dels dar­rers 30 anys", va assegurar el gerent del col·lectiu, Víctor Filloy. Alhora que va assenyalar que la "xifra base" per mantenir el sector s'hauria de situar, per anar bé, en els 220.000 metres quadrats visats l'any. Amb tot, les previsions per als pròxims mesos tampoc no mostren signes de remuntada: segons l'Acoda, els arquitectes estan signant un 60% menys d'obres per a l'any vinent respecte d'aquest any.

Solucions "imaginatives"

Per tot plegat, els contractistes reclamen ajuda al Govern amb "solucions imaginatives", perquè "si les administracions no liciten obra pública les empreses no podran tirar endavant", van insistir.  Entres les propostes que van posar damunt la taula hi ha la de buscar finançament conjunt, perquè les empreses constructores puguin assumir part del deute mentre l'executiu hi actua com a avalador (aquí, però, també caldria la col·laboració del sector de la banca). Marticella va precisar, de fet, que "nosaltres preferim finançar obres que no pas acomiadaments", i va assenyalar que "es poden buscar moltes fórmules, com la del pagament diferit. Alhora que van reclamar força més publicitat del reglament de rehabilitació d'edificis ja aprovat. "Creiem que [el reglament] pot ser una solució útil ara, però demanem ajuda a l'administració en la difusió, perquè no se n'ha fet prou", va exposar el president de l'entitat, Joan Jiménez. Amb tot, i un cop presentades les demandes, des de l'Acoda van voler puntualitzar: "No volem que  sembli que demanem feina; ho fem perquè no desaparegui el sector i perdem estructura." En aquest sentit, van tornar a exposar els registres negatius experimentats des de l'inici de la crisi. En un any s'ha perdut pes percentual del PIB (el 2009 representaven l'11,6% i l'any passat van caure fins al 9,7%), fet que encadena cinc anys consecutius de descensos. Des del 2009, van explicar, s'ha hagut de prescindir de més de 1.500 treballadors de la construcció i els sectors que hi depenen. I quines són les perspectives en tornar de vacances? "No tenim constància que s'hagin fet acomiadaments abans de les vacances", va concloure Jiménez.

font. diariandorra.ad

Vist: 1821