La crisi rebaixa els accidents laborals un 25% en cinc anys

La crisi rebaixa els accidents laborals un 25% en cinc anys

L'evolució del nombre d'accidents laborals ocorreguts al Principat també és un indicador de com ha caigut l'activitat econòmica en els darrers anys.

La mateixa patronal admet que bona part de la reducció d'incidents que s'ha viscut des del 2006 s'ha d'atribuir al fet que hi ha menys assalariats, malgrat que també hi pugui tenir incidència la conscienciació de les empreses en la necessitat de reduir els riscos laborals, més després de l'entrada en vigor de la Llei de seguretat i salut en el treball, de l'abril del 2009.

Encara més simptomàtica és l'evolució viscuda per la construcció, que malgrat continuar sent el sector d'activitat amb més sinistralitat ha perdut pes. Així, i segons les dades de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, el 2006 es van registrar un total de 5.395 accidents laborals. La xifra de l'any passat havia caigut fins a 4.019, fet que suposa una reducció del 25,5%. El president de la Confederació Empresarial, Xavier Altimir, considera que són dos els factors que cal tenir en compte a l'hora d'analitzar l'evolució d'aquesta dada. "D'una banda, ha baixat el nombre de treballadors i, de l'altra, hi ha la llei i entenc que les empreses intenten complir la normativa i cada cop tenen més cura per evitar-los", comenta el dirigent de la patronal, que recorda que entre el 2006 i el 2010 "hi ha entre 3.000 i 4.000 assalariats menys". Justament, Altimir posa en relleu que l'activitat on més llocs de feina s'han perdut és la construcció, en què té lloc el nombre més elevat de sinistres.

Gran caiguda a la construcció

Les dades li donen la raó. El 2006, al sector es van comunicar fins a 1.816 accidents, una quantitat que l'exercici passat es va quedar en 977. La reducció, per tant, va ser del 46%.

Això ha provocat que si el 2006 a la construcció hi havia el 33,7% de tots els sinistres laborals del país, el 2010 només en va aportar el 24,3%. Des de l'Associació de Contractistes d'Obres (Acoda), el gerent, Víctor Filloy, manté una teoria similar a la d'Altimir. "Ha baixat la feina i el nombre de recursos humans, però també em consta que moltes empreses, i totes les que estan dins l'associació, s'estan posant al dia en materia de riscos laborals", diu el responsable de l'entitat, que posa en relleu que "s'està formant personal a marxes forçades" per poder complir amb les diposicions de la Llei de seguretat i salut en el treball. Com a exemple de les seves paraules, recorda que "ja s'han realitzat set cursos, per 150 encarregats d'obra, en col·laboració amb la Cambra de Comerç". Filloy reitera que "som un sector especialment conscienciat amb la sinistralitat", i argumenta que "els accidents laborals no deixen de ser un greu problema per a qualsevol empresa i, com menys n'hi hagi, millor". Per tant, "hem de continuar amb aquesta feina intensa".

La resta de sectors

En altres sectors d'activitat també s'ha notat la reducció de sinistralitat, però no de forma tan pronunciada com a la construcció. El comerç "que també inclou els tallers mecànics" ha passat de 1.026 accidents registrats a la CASS a només 771, una disminució del 24%. Pel que fa a incidència, però, continua sent el segon sector, amb un percentatge del 19% del total de sinistres. En tercera posició hi ha la categoria d'activitats socials i de serveis prestats, amb 558 incidents (614 el 2006), que suposen el 13,9%. L'hoteleria, amb 501 accidents, pels 592 del 2006, representa el 12,46%.

font. diariandorra.ad

Vist: 1803