Sant Julià de Lòria

La rebaixa de cessió de sòl impulsa 26 projectes d’obra

La reducció de la cessió urbanística durant nou mesos aprovada en cinc parròquies es clou amb tan sols 26 demandes d'obres.

La rebaixa de la cessió obligatòria en sòl urbà consolidat que des del setembre han aplicat la majoria de comuns per intentar reactivar el sector de la construcció ha tingut una resposta molt tímida.

Després dels nou mesos de termini que es van fixar per poder aplicar la rebaixa, les demandes que s'han rebut a les corporacions han estat molt minses: dues a Encamp (on es va passar del 10% al 5%), tres a Andorra la Vella (l'única parròquia que va aplicar el 0%), quatre a Escaldes-Engordany (on es va passar del 15% al 5%) i només a la Massana (que també ha passat del 15% al 5%) la resposta ha estat més notòria, amb 17 llicències d'obres que se'n beneficiaran (cinc ja s'estan executant i la resta de sol·licituds s'estan acabant de tramitar), la majoria de les quals per ampliar o construir nous xalets. Per últim, en el cas de Canillo no s'ha rebut cap demanda. Tot i així, els constructors demanen que el percentatge es fixi al 5%.

Davant d'aquests resultats, els responsables d'urbanisme dels comuns en fan un balanç irregular. "No ha estat gaire fructífera", va reconèixer el cònsol menor d'Escaldes, Marc Calvet, que alhora va apuntar que "no és el moment de les obres, la reactivació passa més per la rehabilitació". En el cas del conseller d'Urbanisme de la capital, Eron Estany, també va apuntar que "la reactivació no ha estat gaire forta" i que "si no ha tingut gaire èxit, potser indica que són obres que s'haurien fet igualment sense la rebaixa".

Amb més positivisme es valora la mesura a la Massana i Encamp. "Realment s'ha notat una reactivació", va assegurar el cònsol major de la Massana, David Baró. El conseller d'Urbanisme encampadà, Jesús Gasset, també va assegurar que "el balanç és positiu perquè hi ha hagut dos propietaris que s'han decidit a tirar endavant un projecte que potser, sense la rebaixa, no s'hauria fet amb tanta rapidesa". No obstant això, va reconèixer que no s'esperava un gran volum de demandes perquè "el mercat està com està".

Petició de l'ACODA

Davant d'aquest panorama, el gerent de l'Associació de Contractistes d'Obres (Acoda), Víctor Filloy, va agrair l'acció del Govern per intentar reactivar el sector, però va reconèixer que els resultats "no són gens significatius". És per això que demanen un nou esforç a les corporacions locals perquè modifiquin els plans d'urbanisme i situïn el percentatge de cessió obligatòria en sòl urbà consolidat al 5%, el mínim que els permet la llei. La petició l'ha fet el president de l'Acoda, Miquel Pujal, en una carta que ha tramès a tots els comuns. "Hem vist que el 0% no era gaire estimulant, per tant demanem que es mantingui el 5% o es rebaixi en els casos que ho tinguin més alt perquè pensem que pot ajudar i el 15% també sabem que no funciona", va explicar Filloy.

De moment, no hi ha resposta formal a la carta. Andorra la Vella i Canillo van explicar que no s'han plantejat la possibilitat. "A Canillo tampoc no és tant alt, estem al 10% i pensem que ja és raonable", va indicar el conseller d'Urbanisme, Salvador Brillas. En canvi, a Escaldes s'està estudiant com es pot modificar i decidir quin percentatge fixar. On sí que hi ha voluntat de canviar és a la Massana. "Estem treballant en la modificació del POUP per poder fixar la cessió obligatòria al 5% en cas del sòl urbà consolidat, mentre que en el sòl urbanitzable es mantindrà el 15%. Així ho vam proposar ja al programa electoral i així està reflectit al pla d'accions 2012-2015", va assegurar Baró.

Des d'Encamp, Gasset considera que hauria de ser el Govern qui "reconduís" la situació amb una nova pròrroga per reduir el percentatge, i fins i tot va anar més enllà. "No s'hauria de limitar al sòl urbà consolidat, hauria d'afectar tot tipus de sòl", va indicar, i és que va assegurar que d'aquesta manera "hauríem tingut algun projecte més".

diariandorra.ad

Vist: 1947