Rehabilitació façana

Les ajudes a la rehabilitació han generat 5,8 milions d’inversió

Des que va entrar en funcionament el programa, el 2011, s'han concedit uns 130 ajuts per a la reforma d'edificis i la implantació d'energies renovables

El programa per fomentar la rehabilitació d'edificis que va començar a funcionar el 2011 com a gran esperança per revifar la construcció, fortament tocada arran de la crisi, ha generat una inversió al sector propera als 6 milions d'euros. 5,8, per ser concrets.

Això és el que calcula el Govern arran de les ajudes que ha concedit els darrers dos anys i mig. "És la inversió de l'activitat generada en aquests expedients, la facturació que se n'ha derivat", deixa clar Sònia Llorens, la directora del departament d'Habitatge. Durant els dos primers anys del programa (2011 i 2012) s'han concedit 80 ajudes a la rehabilitació (ja sigui subvencions fins a un 10% de l'obra i/o préstecs que poden cobrir el cent per cent del projecte constructiu) i 19 més per a projectes de foment de les energies renovables en edificis ja aixecats. I durant la primera part d'aquest any (recentment el programa s'ha modificat i els ajuts per a la rehabilitació i energies renovables s'han fusionat), hi ha hagut una trentena més de sol·licituds favorables.

La titular d'Habitatge ha explicat, a més, que recentment s'ha detectat que la tendència de les empreses a l'hora de demanar els ajuts ha canviat. Ara es demana sovint tant subvenció per al projecte com finançament per tirar-lo endavant, mentre que abans se sol·licitava o una línia d'ajut o una altra. "I davant d'això, vull creure que realment estem incentivant el sector. En canvi, quan se sol·licita o una cosa o una altra tinc dubtes que ho estiguem fent, perquè podem pensar que l'operació financera per engegar l'obra ja està lligada. Però ara es veu que el finançament és la clau de pas per tirar endavant les rehabilitacions", argumenta.

Obres més importants

Per defensar aquesta teoria, es fixa en els imports de les obres que es volen desenvolupar. I ara cada cop són més elevats. Així, per exemple, mentre que el 2011 només hi va haver un projecte pressupostat per sobre dels 400.000 euros que es va acollir al programa i el 2012 no se'n va presentar cap, aquesta primera part de l'any ja se n'han tramitat tres. "Per això, crec que el fet de poder accedir al finançament de les operacions ha pogut fer acabar de decidir alguns constructors de començar-la", ha afirmat.

En tot cas, recorda que avui dia, i en la situació actual, cal "fomentar" la rehabilitació "perquè el que és clar és que l'obra nova, als nivells com s'estava duent a terme, no tornarà". Com també evidencia que les empreses del sector "han de fer un esforç per reinventar-se, reorientar-se i especialitzar-se" cap a aquest àmbit. "Amb la superfície construïda que hi ha i per qüestions de sostenibilitat, tard o d'hora s'havia d'anar cap aquí", ha conclòs.

Ara, amb el projecte de llei que entrarà en breu al Consell General per fomentar més la via de la reforma d'edificis, les ajudes s'amplien amb la idea que es puguin obtenir tant per a edificis d'habitatges (com fins ara), com per a tot tipus de construccions, com hotels, per exemple. Llorens garanteix que amb aquesta reformulació del projecte també hi haurà un esforç per aclarir i alleugerir la tramitació. "Hem rebut crítiques perquè els processos eren massa feixucs i ho modificarem", avança.

"COMENCEM A NOTAR CERTA REACTIVACIÓ EN LA COMPRA D'HABITATGES"

El Govern, segons Llorens, ha començat a notar "certa reactivació en la compra d'habitatges". Ho ha fet a través del programa d'exempcions de l'impost de transmissions patrimonials (ITP), que l'any passat va rebre 48 sol·licituds i va atorgar 37 exempcions per un import total de 360.100 euros (uns 10.000 euros per expedient). Aquest any, fins al juny, s'han presentat 23 demandes i ja se n'han atorgat 21 per un import que en conjunt ascendeix a 199.500 euros. Una de les condicions que s'exigeixen per obtenir l'ajuda és que el pis de compra no valgui més de 360.000 euros.

DIARIANDORRA.AD

Vist: 1886