La rehabilitació d’edificis generarà 400 llocs de treball

La rehabilitació d’edificis generarà 400 llocs de treball

El sector creu que el projecte de llei que prepara el Govern pot esdevenir una font de reactivació i tornar a crear feina en un període de dos anys

El cap de Govern, Toni Martí, ho va anunciar en el decurs del debat d'orientació política de la setmana passada: al juliol l'executiu preveu entrar a tràmit per la via d'urgència un projecte de llei de rehabilitació del parc immobiliari

Amb dos objectius, reactivar el malmès sector de la construcció i contribuir a la millora de l'eficiència energètica dels edificis. Es tracta d'un document que s'ha treballat amb els empresaris i que pretén anar més enllà de l'actual programa d'ajuts i crèdits tous que, segons va afirmar el gerent de l'Associació de Contractistes d'Obres (Acoda), Víctor Filloy, no ha acabat de funcionar.

En una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio, Filloy va insistir en la importància i el recorregut que té la rehabilitació si és que s'aconsegueix que les mesures recollides en aquest projecte de llei obtinguin els resultats desitjats. Filloy va indicar que el nombre d'assalariats del sector se situa en 2.900 i que "pels estudis que tenim creiem que podrem tornar a créixer entre 300 i 400 persones aquest any o els pròxims dos anys si això és operatiu".

El gerent dels contractistes d'obres va reconèixer que "no són grans xifres", però que significaria una aturada de la sagnia que va iniciar-se el 2007, amb la destrucció d'un lloc i mig de treball cada dia. I quines són les mesures previstes? En primer lloc el projecte de llei corregeix la limitació actual, que només preveu ajuts per a la rehabilitació d'habitatges i amplia la política d'ajuts a immobles d'altres usos. Filloy va posar de manifest que aquesta limitació no té sentit: "Per què no oficines o hotels? O edificis industrials? Hi ha marge per obrir." La segona novetat consisteix a modular les ajudes en funció del percentatge d'estalvi energètic que s'assoleixi. D'aquesta manera, no gaudirà del mateix percentatge d'ajut qui només canviï les finestres de l'immoble que qui, a més, refaci la façana o instal·li una caldera de calefacció més eficient.

Finalment, els empresaris han sol·licitat que es modifiqui a l'alça el retorn dels préstecs que inclou el programa. Actualment, els crèdits s'han de retornar en 7 anys i "creiem que aquest termini s'ha d'ampliar". Filloy va assenyalar que si s'eleva a 15 anys "farem que els propietaris es tirin a la piscina per rehabilitar aquest edifici". El gerent dels constructors va insistir que els països de l'entorn ja han aprovat lleis per fomentar aquesta reforma del parc immobiliari que finalment, hi va afegir, tenen com a horitzó aplicar les directives europees que apunten que el 2020 els edificis haurien de generar un consum energètic zero. Filloy va recordar el gran recorregut que hi ha al país en aquest sentit, on les llars gasten una mitjana de 1.400 euros anuals en calefacció. Amb obres d'aïllament la despesa "es pot rebaixar un 80%". El missatge que, segons el portaveu dels constructors, s'ha de passar és que "rehabilitar no és una despesa, és un estalvi". Tanmateix, va defensar que "si volem ser un país estèticament agradable no podem tenir segons quins barris".

diariandorra.ad

Vist: 2188