Sant Julià promou mesures de xoc per afavorir la construcció

Sant Julià promou mesures de xoc per afavorir la construcció

Rebaixa d'un 33% del nombre mínim de metres quadrats necessaris per edificar habitatges unifamiliars i d'un 50% per a multifamiliars.

El comú de Sant Julià de Lòria aprovarà amb tota probabilitat en la sessió del consell de la setmana que ve un paquet de mesures de xoc amb l'objectiu de reactivar el sector de la construcció i ajudar a mantenir els llocs de treball i, si pot ser, crear-ne de nous.

"La construcció és un sector clau de la nostra economia que està molt castigat", va indicar el conseller d'Urbanisme lauredià, Dot Jordi, en la presentació ahir de les mesures que vol implantar el comú. Acte en què va estar acompanyat del cònsol menor, Manel Torrentallé, que va recordar que a la construcció "hi ha molts llocs de treball en joc que s'estan perdent dia a dia", i que l'administració té "l'obligació" de trobar solucions. Es tracta d'un paquet de mesures urbanístiques i fiscals que han de permetre revifar el sector i que van de la mà de les modificacions a la Llei del sòl aprovades fa uns mesos pel Consell General.

La més nova és la reducció de la parcel·la mínima necessària per edificar habitatges. En les promocions unifamiliars es baixarà dels 450 metres quadrats mínims actuals als 300, en tots els solars per sota dels 1.400 metres d'altura, la majoria de la parròquia. Aquesta reducció del 33% permetrà, segons Dot Jordi, reduir el cost d'un habitatge en aquesta mateixa proporció.

La rebaixa és més gran per a les promocions d'habitatges plurifamiliars, que passaran de requerir una parcel·la mínima de 2.000 metres quadrats a una de 1.000. El que es pretén és "abaratir el cost del terreny per afavorir el desenvolupament de nous projectes constructius".

Més densitat d'habitatges

Per aconseguir-ho també s'augmentarà la densitat urbanística per fer habitatges més petits, que és "el que demana el mercat", respectant l'impacte visual i mediambiental de les construccions. Per últim, també s'allargarà el termini per iniciar i executar els treballs. Fins ara es disposava d'un termini d'un any per començar a construir un cop aprovat el projecte. Quan es doni llum verd als canvis serà d'un any i mig. També s'allargarà el termini per finalitzar les obres, que passa de tres anys a quatre i mig. L'objectiu és que els projectes nous tinguin més facilitats per trobar finançament.

Quant a les mesures fiscals, el comú proposarà la reducció d'un 20% de l'impost de tot tipus de construccions, que passarà dels 25 euros el metre quadrat edificat als 20. Rebaixa que s'afegeix a les bonificacions existents per als habitatges en règim de lloguer. També es redueixen els impostos d'obres menors, que passen de 183 euros a 70, i els costos mínims de llicències urbanístiques per desenvolupar plans parcials, de 3.000 a 1.500 euros.

Les mesures fiscals, segons Torrentallé, no afectaran els comptes comunals, perquè "en l'àmbit pressupostari ja vam ser molt pessimistes en pensar que no entrarien projectes. Tot el que entri serà superàvit".

Així, el cònsol menor va recordar que l'any passat van ser cinc els projectes d'obra major a la parròquia i que enguany ja s'han aprovat dos projectes i n'hi ha dos més a les portes. "Si aquestes mesures serveixen per construir un xalet ja dones feina a sis o set persones", va indicar.

diariandorra.ad

Vist: 2010